ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ

Carlos Di Sarli

Carlos Di Sarli

 

7 Ιανουαρίου 1903 – 12 Ιανουαρίου 1960
Τόπος γέννησης: Bahia Blanca, Buenos Aires, Argentina
Ψευδώνυμο: El senor del Tango
Μουσικό όργανο: Πιάνο

O Carlos Di Sarli ή Cayetano, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες και μουσικούς του tango. Ο Di Sarli εκτός από διευθυντής ορχήστρας ήταν και επιδέξιος πιανίστας και μαζί με τους Juan D'Arienzo, Osvaldo Pugliese και Anibal Troilo επηρέασε όσο κανένας άλλος το tango με το ξεχωριστό του στυλ.

 

---------- Τα Πρώτα Χρόνια ----------

 

Γεννημένος στην πόλη Bahia Blanca της Αργεντινής το 1903, ο Carlos ήταν το 8ο παιδί οικογένειας με ρίζες Ιταλικές. Η πόλη που τόσο αγαπούσε τον ενέπνευσε να γράψει αργότερα στην καριέρα του το κομμάτι 'Bahia Blanca' το οποίο θεωρείται ως ένα από τα πιο γνωστά tango. Η μουσική έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ως μουσικός καθώς ο μεγαλύτερος του αδερφός Domingo ήταν καθηγητής στο ωδείο μουσικής Williams της Bahia Blanca. Ο Di Sarli διδασκόταν κλασσική μουσική στο ωδείο από τον ίδιο του τον αδερφό. Το 1916 σε ηλικία δεκατριών ετών, ο Di Sarli καθώς δούλευε στο οπλοπωλείο του πατέρα του είχε ένα ατύχημα στο ένα του μάτι, γεγονός που τον ώθησε να φοράει μαύρα γυαλιά για την υπόλοιπη ζωή του. Την ίδια χρονιά μετακόμισε στην πόλη Santa Rosa της επαρχίας La Pampa και έπαιξε πιάνο για δύο χρόνια σε ένα σινεμά ιδιοκτησίας ενός φίλου του πατέρα του. Το 1919 επιστρέφει στη γενέτειρα πόλη του και δημιουργεί την πρώτη του ορχήστρα όπου παίζει μουσική σε διάφορα μαγαζιά αλλά και στις επαρχίες La Pampa, Cordoba, Mendoza, San Juan και Salta. Την ίδια περίοδο χρονολογείται και η πρώτη του σύνθεση "Meditacion" που αργότερα θα ηχογραφηθεί από σπουδαίους συνθέτες όπως Maglio, Canaro και Fresedo. Τρία χρόνια αργότερα ο εικοσάχρονος τότε Carlos μαζί με τον αδερφό του, επίσης μουσικό, μετακομίζουν στο Buenos Aires.

To 1926 o Carlos συναντάει τον Osvaldo Fresedo, έναν διάσημο συνθέτη και διευθυντή ορχήστρας tango με τον τελευταίο να εντάσσει τον νεαρό Di Sarli σε μία από τις πέντε ορχήστρες του όπου έπαιζε μουσική για βουβές ταινίες στο cinema Fenix στην γειτονιά Flores. Μια δυνατή φιλία θα δέσει αυτούς τους δύο άνδρες με τον Di Sarli να επηρεάζεται μουσικά από το καθαρό, μελωδικό και λεπτό στυλ του Fresedo. Η φιλία αυτή θα επισφραγιστεί με το 'Viejo milonguero', μία διάσημη σύνθεση του Carlos αφιερωμένη στον Fresedo. Προς τα τέλη του 1927 ο Di Sarli δημιουργεί το δικό του σεστέτο (εξαμελή ορχήστρα) και συντονίζει την ορχήστρα του με τον εαυτό του πίσω από το πιάνο. Ξεκίνησε να παίζει σε διάφορα club καθώς και σε σόου στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Cultura ενώ ταυτόχρονα ηχογράφησε για λογαριασμό της δισκογραφικής εταιρίας RCA Victor. Η συνεργασία του με την RCA Victor ξεκίνησε την 26η Νοεμβρίου του 1928 και τα πρώτα κομμάτια που ηχογράφησε ήταν το 'Τ.Β.C' και το 'La guitarrita (1928).

(Ο Carlos Di Sarli με το σεστέτο του)

Η ορχήστρα του Di Sarli σημειώνει μεγάλη επιτυχία και αυτό του επιτρέπει να ηχογραφήσει ακόμα περισσότερα κομμάτια καθώς και να αυξήσει τις εμφανίσεις του στα μαγαζιά Folies Bergere, Fenix και το θέατρο Astral. Ένα χρόνο αργότερα, το 1929, ο Carlos ηχογραφεί με τον πρώτο του τραγουδιστή Roberto Deirene (Sos una fiera - 1929) ενώ ακολουθούν οι Santiago Devincenzi, Fernando Diaz and Ernesto Fama. Μέχρι το 1931 είχε ήδη προλάβει να ηχογραφήσει 48 κομμάτια, με τελευταία σύνθεση το 'Una noche de garufa' και 'Maldita' με την φωνή του Ernesto Fama (14 Αυγούστου 1931). Το 1932 ο Di Sarli, για αδιευκρίνιστους λόγους, αποχωρεί από την ορχήστρα του ενώ αυτή συνεχίζει να παίζει μουσική χρησιμοποιώντας ακόμα τον τίτλο του ονόματος του. Το 1935 επανενώνεται προσωρινά με την πρώην ορχήστρα του για να αντικαταστήσει τον πιανίστα Ricardo Canataro πού εκείνη την περίοδο ήταν άρρωστος.

---------- Η Χρυσή Εποχή ----------

 

Τα τέλη του 1938 βρίσκουν τον Carlos Di Sarli να δημιουργεί μια νέα ορχήστρα που είναι πλέον οκταμελής (typica) καθώς αποτελείται από 3 βιολιά, 3 bandoneons, 1 κοντραμπάσο και φυσικά το πιάνο. Θα κάνει ντεμπούτο τον Ιανουάριο του 1939 στον ραδιοφωνικό σταθμό El Mundo και το καμπαρέ Moulin Rouge. Η επιτυχία των παραστάσεων είναι τεράστια και η ιστορία έχει μόλις αρχίσει να γράφεται με χρυσά γράμματα για τον Carlos Di Sarli. Με νέο μουσικό στυλ που χαρακτηρίζεται από έναν γρηγορότερο ρυθμό, μόδα της εποχής, ο Di Sarli ενθουσιάζει τους χορευτές ενώ ταυτόχρονα παραμένει πιστός στο μελωδικό, απαλό αλλά και ρυθμικά αρμονικό στυλ που τον ανέδειξε. Το μόνο αντίπαλο δέος με το οποίο μοιραζόταν την επιτυχία εκείνη την εποχή ήταν ο βασιλιάς του ρυθμού Juan D'Arienzo. Tην ίδια χρονιά (1939) ο Di Sarli ξαναμπαίνει στο στούντιο ηχογραφήσεων της RCA Victor για να συνεργάστει με τον τραγουδιστή Roberto Rufino, έναν από τους πιο εμβληματικούς τραγουδιστές του. Ο Rufino ήταν μόλις δεκαέξι χρονών. Την 11η Δεκεμβρίου 1939 ηχογραφούν τα πρώτα τους tango 'Corazon' σε στίχους του Hector Marco και 'Retirao' σε στίχους του Carlos Posada, που αποτελούν λαμπρά δείγματα της μουσικής ιδιοφυίας του Carlos Di Sarli. Το δίδυμο Di Sarli - Rufino θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα στην ιστορία του tango. Οι επιτυχημένες συνεργασίες με τραγουδιστές θα συνεχιστούν για τον Di Sarli, με τους Alberto Podesta, Jorge Duran και Oscar Serpa να διαδέχονται τον Rufino. Το 1941/1942 η συνεργασία με τον Alberto Podesta οδηγεί τον Di Sarli να χαμηλώσει τον ρυθμό με τον οποίο έπαιζε η ορχήστρα του και να δώσει χώρο στο συναίσθημα. Ο ήχος του γίνεται πιο μελωδικός με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα θαυμάσια tango 'junto a tu corazon' και 'Tu, el cielo y tu'. Βρισκόμαστε στο 1944 και ο Di Sarli αξιοποιεί την βαθιά φωνή του τραγουδιστή Jorge Duran για να δημιουργήσει ένα πιο πολύπλοκο και μελαγχολικό στυλ. Mερικά αξιομνημόνευτα παραδείγματα είναι τα: 'Que no sepan las estrellas', 'Vieja luna' και 'Tu intimo secreto' .

disarli_podesta.jpg

(Ο τραγουδιστής Alberto Podesta και ο Carlos Di Sarli)

 

---------- Η Υπόλοιπη Καριέρα ----------

 

Ο Carlos μένει στην RCA Victor μέχρι και το 1949 όπου και αποσύρεται από το tango για προσωπικούς λόγους. Η απουσία του ευτυχώς κρατάει μόνο για δύο έτη και τον Μάρτιο του 1951 επανέρχεται δυναμικά. Ο ενθουσιασμός του κόσμου για την επιστροφή του είναι μεγάλος και o Carlos δεν απογοητεύει κανένα, συνθέτοντας και παίζοντας tango στο Ράδιο El Mundo με μια ακόμα μεγαλύτερη ορχήστρα που περιλαμβάνει 6 βιολιά και 5 bandoneon. Hχογραφεί πλέον για την δισκογραφική εταιριά Music Hall και γίνεται ο πρώτος Αργεντίνος συνθέτης που έχει το προνόμιο να χρησιμοποιήσει την νέα μουσική τεχνολογία της εποχής. Τις μαγνητικές ταινίες και τον δίσκο γραμμόφωνου 33 στροφών/λεπτό. Μεταξύ Νοέμβριου του 1951 και Απριλίου του 1953 οι συνθέσεις του Di Sarli ανέρχονται στις 84 και οι τραγουδιστές που ακούγονται μέσα σε αυτές είναι οι Oscar Serpa και Mario Pomar. Τον Ιούνιο του 1954 ξαναγύρισε στην RCA Victor για τελευταία φορά έως και το 1958. Σε αυτό το χρονικό διάστημα ξεχωρίζει η συνεργασία του Di Sarli με τον τραγουδιστή Roberto Florio. Μερικά tango σπάνιας ομορφιάς που προκύπτουν είναι τα 'Cantemos corazon' (1956), 'Sonemos' (1956), 'Destino de flor' (1957) και 'Adios corazon' (1958). O τελευταίος σταθμός δισκογραφικά του Di Sarli ήταν η Philips με την οποία ηχογράφησε τις τελευταίες δεκατέσσερις συνθέσεις του. Στις 8 Μαρτίου του 1959 ο Di Sarli, εν μέσω προχωρημένης αρρώστιας, έδωσε την τελευταία του παράσταση στο μαγαζί Podesta de Lanus κλείνοντας την αυλαία με το αγαπημένο του προσωπικό κομμάτι 'Bahia Blanca'.

 

disarli-with-sign.jpg

(O Carlos Di Sarli έξω από το γνωστό καμπαρέ 'Marabu')

 

---------- Το Μουσικό Στυλ ----------

 

 Ο Carlos Di Sarli αν και φανερά επηρεασμένος από τον Osvaldo Fresedo δημιούργησε ένα ιδιαίτερο μουσικό στυλ που όμοιο του δεν υπήρχε στο tango. Στις αρχές η μουσική του είχε απλή δομή αλλά με την πάροδο του χρόνου ωρίμασε και έγινε πιο πλούσια και παιχνιδιάρικη. Ήταν διάσημη γιατί διατηρούσε όλα τα παραπάνω στοιχεία ενώ ταυτόχρονα κρατούσε το ρυθμό σταθερό και καθαρό. Τα tango του μπορούσαν να χορευτούν από αρχάριους χορευτές εξαιτίας του αλάνθαστου ρυθμού που διατηρούσε αλλά και από προχωρημένους χορευτές που μπορούσαν να παίξουν με τα δυναμικά μουσικά του στοιχεία.

Η ορχήστρα του έπαιζε με ακρίβεια και ποιότητα. Ο ήχος της χαρακτηρίζεται από λεπτομέρεια, αρμονία και ωραίες μελωδίες χωρίς όμως να θυσιάζεται ο ρυθμός. Ο τρόπος που κατάφερνε να παντρέψει έναν απλό και απαλό ρυθμό με πολύπλοκες μουσικές αποχρώσεις ήταν μοναδικός. Ήταν και αυτός άλλωστε που έκανε τους χορευτές να τον αγαπήσουν και να του προσδώσουν το ψευδώνυμο 'El Senor Del Tango'.

Ο Carlos Di Sarli είναι εύκολα αναγνωρίσιμος στην μιλόνγκα καθώς ο ρυθμός του είναι συνήθως αργός με 2 δυνατούς χτύπους ανά μέτρημα. Επίσης στο τέλος μίας μουσικής φράσης ή κατά την διάρκεια μίας αλλαγής στα όργανα, ο Di Sarli χτυπάει μερικά πλήκτρα στο πιάνο δημιουργώντας ένα μικρό και στιγμιαίο σόλο. Η ορχήστρα του είναι πάντοτε καλοκουρδισμένη και δεν υπάρχει κανένα μουσικό όργανο που να υπερτερεί ενός άλλου εντός της ορχήστρας. Γι' αυτόν τον λόγο δικαιολογείται και η έλλειψη solo γενικότερα στις εκτελέσεις του. Τέλος διακρίνεται ο εμφατικός και μαγευτικός τρόπος με τον οποίο τα bandoneon και τα βιολιά παίζουν την μελωδία ταυτόχρονα.

 

Πηγές: (https://www.el-recodo.com/carlosdisarli-en?lang=el), (https://en.wikipedia.org/wiki/Carlos_di_Sarli), (http://www.todotango.com/english/artists/biography/36/Carlos-Di-Sarli/), (http://www.totango.net/DiSarli.html)

Date

11 Νοεμβρίου 2018

Tags

Golden Age

Επικοινωνία

Facebook Page

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Ακολούθησε μας:

© COPYRIGHTS 2018 ELTANGO.GR ALL RIGHTS RESERVED

Search